Novice, novosti in zanimivosti


Nova brošura -ML Filter

Multilens je izdal brošuro o medicinskih in udobnostnih filtrih z opisom praktičnih primerov. Brošura je namenjena tako profesionalcem, ki se ukvarjajo z vidom kot tudi končnim uporabnikom. Medicinski filtri služijo izboljšanju vida - povečajo kontrast in / ali preprečujejo bleščanje. Udobnostni filtri pa služijo udobnejšem vidu pri ljudeh po poškodbah glave, pri ljudeh z migreno, prebolevnikom po Covid-19, po stanju nezavesti,... Istočasno pa so filtri namenjeni tudi za uporabo pri različnih športnih dejavnostih in različnih poklicih. 


HumanWare - Explore 12

Na Slovenski trg je prišla naslednica izredno popularne elektronske lupe Explore 8. Na prvi pogled je Explore 12 enak kot Explore 8 v praksi pa je pridobil kar nekaj novih funkcij in s tem še večjo uporabnost. 

 

12" zaslon (30,5 cm) nudi večje vidno polje s tem pa več črk v vrstici ob veliki povečavi. Če lupo Explore 12 postavimo na stojalo (opcija) olajša branje, pisanje in pregledovanje fotografij. Predvsem pa ob uporabi kamere za daljavo lupe ni potrebno dvigovati. Preklapljanje slike na bližino in tiste na daljavo se opravi z ikono na ekranu. Explore 12 omogoča pomik žive slike s tem da se s prstom drsi po zaslonu.

Več infromacij o Explore 12


Schweizer Multilight Pro - nove luči za slabovidne

Podjetje Schweizer je dodala obstoječi ponudbi svetil za slabovidne dve novi talni svetilki. Talna svetilka 3v1 je namenjena preizkušanju za izbiro prave barve svetlobe glede na okvaro vida.  Druga talna svetilka pa ima vgrajeno eno od treh barv svetlobe in je namenjena končnim uporabnikom.

 

Opomba: na sliki je ena svetilka s podaljšano roko in druga brez podaljšane roke (NOVO).

Več informacij o Schweizer Multilight PRO


Novosti HumanWare - pomlad / poletje 2021

Podjetje HumanWare je predstavil nove pripomočke za slepe in slabovidne ter najavil posodobitev programske opreme za obstoječe pripomočke. 

Novosti:

* brajev zaslon Brailliant BI 40X in Brailliant BI 20X

Posodobitev programske opreme za:

* prenosna elektronska lupa Connect 12

* prenosna elektronska lupa Reveal 16i

* brajev zaslon Braille note touch

 


Dolphin - orodja za dostop V 20.0

Podjetje Dolphin je na trg poslalo novo verzijo programske opreme, ki slepim in slabovidnim omogoča delo z računalnikom. Vsa štiri orodja za dostop v verziji 20.0 so v celoti ali delno poslovenjena (meniji so prevedeni v Slovenščino). Najpomembnejša novost verzije 20 je vgrajen programski predvajalnik zvočnih knjig Dolphin Easy Reader.

EasyReader je programski predvajalnik digitalnih zvočnih knjig Daisy, ki omogoča uporabnikom branje in poslušanje vsebine v kombinaciji besedila (slika) in govora govorna sinteza). Z EasyReader-jem se uporabniki lahko hitro in enostavno pomikajo po knjigi, spreminjajo glas branja, prilagodijo izgled teksta (barva ozadja in barva besedila) V besedilu lahko iščejo besede ali fraze. V knjigo se lahko vstavijo zaznamki. Uporaba je enostavna s pomočjo miške ali bližnjičnih tipk na tipkovnici. Branje postane popoln užitk.

 

Več informacij o orodjih za dostop in povezave do preizkusnih različic


Brajevi zasloni Eurobraille b.note

Francoski Eurobraille je pripravil novo serijo brajevih zaslonov. Na prvi pogled se med seboj razlikujejo po številu celic - 20 ali 40 celic, imajo pa vsi tudi nov dizajn. Na izbiro so: b.note 20, b.note 40 standard, b. note basic in b.note light. Meniji so prevedeni v Slovenščino in vsi brajevi zasloni imajo 2 letno garancijo. Delujejo pa z vsemi najbolj popularnimi bralniki zaslonske slike. 

Več informacij o Eurobraille b.note


HumanWare Brailliant BIX

Prenovljeni Brailliant!

 

Čakanja je konec! Prišla je redefinirana družina Brailliant brajevih zaslonov! NOVA serija Brailliant BI X vam pomaga, da ostanete povezani, prenašate knjige iz številnih sodelujočih spletnih knjižnic in enostavno delite informacije s svojimi vrstniki. Uživali boste v intuitivni in nemoteni uporabniški izkušnji KeySoft Lite, vodilnega paketa za dostopnost HumanWare, ki je zasnovan za vašo produktivnost. Brailliant BI 40X in Brailliant BI 20X, briliantna ideja, ki ste jo čakali!

Več informacij o Brailliant BI 40X in Brailliant BI 20X


HumanWare - Mantis Q40

 

 

Mantis Q40 je popolnoma nov 40-celični Brajejev zaslon z integrirano QWERTY (QWERTZ) tipkovnico, vgrajenim pomnilnikom in pametnimi aplikacijami. Mantisovim uporabnikom ni treba več izbirati med tipkovnico ali brajevo napravo. Saj deluje kot elektronska beležnica ali kot klasičen brajev zaslon.

 

Povezava je preko USB kabla ali preko brezžične Bluetooth povezave. Mantis Q40 je prvi Braillov zaslon z najnovejšo tehnologijo Bluetooth 5 in omogoča sočasno povezavo s 5 Bluetooth napravami.

Več informacij o Mantis Q40 


Schweizer - katalog 2020

Katalog pripomočkov za slabovidne Schweizer 2020 zajema že poznane kolekcije lup Okolux mobile LED, Okolux plus LED, ERGO Lux MP mobil, ERGO Lux in ERGO Style, Sempral in Functional ter ERGO Pocket in Choice. Med optične pripomočke spadajo še filter očala, ki povečajo kontrast in preprečujejo bleščanje, očala z visokimi adicijami Prizmatic in Microscopic. Specialni sistemi leč sistemov Galilei in Kepler ki  služijo za gledanje na daljavo. Vrsta elektronskih lup, prenosnih ali namiznih.

Novosti v katalogu pa so: lupe ERGO Lux MP i-mobil (vgrajena polnilna baterija se polni preko polnilne ploščice), postavek za lupe ERGO Lux MP mobil in ERGO Lux MP i-mobil, luči Multilight PRO (namizne in talne) s tremi barvami svetlobe (2700K, 4500K, 6500K), lupe TWIN Lux MP.

 

Katalog je dostopen v zavihku Podpora


Schweizer Multilight PRO

Serija luči Schweizer Multilight PRO nudijo optimalno osvetljenost predmeta - dolga svetilka. Vgrajen senčnik preprečuje da bi svetilo direkto v oči. Uporaba SMD LED tehnologije preprečuje gretje in omogoča tri barve svetlobe (2700K - rumena svetloba, 4500K - bela svetloba in 6500K - modrikasto bela svetloba). Barva svetlobe je odvisna od vrste okvare vida.

Na voljo so namizne in talne luči. Namizne luči so laghko s standardno ali podaljšano roko. Luči delujejo priklopljene na električno omrežje ali preko vgrajene polnilne baterije (prenosne).

Vse luči Multilight PRO so narejene v Nemčiji.

 

Več informacij o Schweizer Multilight PRO


Elektronska lupa HumanWare Reveal 16i

Elektronska lupa Reveal 16i poleg vseh lastnosti, ki jih ima Reveal 16 odlikujejo še dodatne funkcije.

Reveal 16i je prenosna elektronska lupa s kamero za daljavo. Opcijsko je na voljo bralna mizica in polnilna baterija, ki ima avtonomijo 5-6 ur. Na zunaj se razlikuje z dodatno tipko pod ekranom. Vgrajeno pa ima: zaslon občutljiv na dotik, stereo zvočnika, mikrofon, spletna kamera, priklop za slušalke, HDMI priklop, dodatna OCR kamera. Odlikuje se z WiFi in brezžično povezavo.

Deluje pa v treh načinih. Živa slika se uporablja za branje, pisanje ter gledanje na daljavo ob vklopu zunanje kamere. Način Prodigi omogoča skeniranje, ter upravljanje z datotekami, katere si je mogoče ogledati na zaslonu. Skenirana besedila pa je mogoče tudi prebrati s pomočjo vgrajene govorne sinteze (za večino svetovnih jezikov). Prodigi omogoča tudi upravljanje s spletnimi knjižnicami, kjer so na volje knjige in revije. Reveal 16i pa ima bgrajen tudi tablični računalnik z operacijskim sistemom Android.

Več informacij o Reveal 16i


HumanWare Reveal 16

Nova prenosna elektronska lupa Reveal 16 je namenjena tako šolajočim, delovno aktivni populaciji in upokojencem ki radi veliko in udobno berejo.

Zaslon z diagonalo 16" (40,5 cm) omogoča branje tudi pri večjih povečavah (povečava do 45x). Zunanja vrtljiva kamera pa omogoča gledanje na daljavo (šolarji na tablo). 

Reveal 16 je lahko opremljen z bralno mizico - lažje in bolj udobno branje. Reveal 16 se lahko opremi z baterijo, ki nudi avtonomijo do 5 do 6 ur.

Ker je Reveal 16 zložljiva elektronska lupa jo je mogoče prenašati v priročni torbi ali prevažati v kovčku na kolesih.

 

Več informacij o Reveal 16


Programska orodja Dolphin za slepe in slabovidne z novo govorno sintezo Lana (Hrvaška)

Miklavževo darilo: vsa programska orodja za slepe in slabovidne podjetja Dolphin od današnjega dne vključujejo novo govorno sintezo: Hrvaška - Lana. Poleg sta še Angleška - Laura) in Nemška - Anna. Slovenska govorna sinteza eBralec se lahko namesti naknadno.

Programska orodja, ki vsebujejo novo govorno sintezo: SuperNova Magnifier & speach, SuperNova Magnifier & Screen reader, Dolphin Screen reader.

Lastniki verzije 17 lahko s posodobitvijo pridobijo novo govorno sintezo. Lastnikom prejšnjih verzij je omogočena pridobitev govorne sinteze s posodobitvijo na verzijo 17.  Vsi, ki bi želeli imeti novo govorno sintezo na USB ključu pa nam moraj dostaviti ključ, da pošljemo na posodobitev v Anglijo.

 


Tonometer iCare ic200

Podjetje Icare Finland je na trg poslalo nov tonometer z oznako ic200, ki za merjenje uporablja tehnologijo odboja lahke sondice od roženice pri kateri se ne potrebuje anestetika. IOP je mogoče meriti pacientom v sedečem, ležečem in pol sedečem položaju. Indikator položaja je v pomoč pri pravilnem položaju tonometra. Ko sveti zeleno je položaj pravilen, ko sveti rdeče je položaj nepravilen.

 

Tonometer Icare ic200 je namenjen za delo v operacijski dvorani, za delo v urgentni medicini in za delo v ambulantah.

 

Rezultati meritev so vidni na zaslonu za vsako oko posebej. Rezultate je mogoče natisniti tudi na prenosni Bluetooth tiskalnik.

Več informacij o Icare ic200


10 zmot in 10 resnic o slepoti ter 10 zmot in 10 resnic o slabovidnosti

Avtorici Aksinja Kermauner, Ingrid Žolgar in ilustrator Gašper Rus so s soavtorji ob dnevu bele palice - mednarodni dan slepih in slabovidnih izdali Brušuro 10 zmot in resnic o slepoti in z druge strani 10 zmot in resnic o slabovidnosti. Brošura je namenjena vsej javnosti in je na voljo tudi v tiskani obliki. Izpolnite kontaktni obrazec na desni in vam jo pošljemo po pošti.


Icare mHOME

Tonometer Icare HOME je namenjen domači uporabi

Icare® mHOME nudi zdravstvenim delavcem boljši pregled nad spremembami stanja IOP pri bolnikih z glavkomom.

 

Novi, inovativni Icare mHOME nudi prilagojena, vizualna orodja za spremljanje bolnikovega IOP. Podatki so shranjeni v bazo podatkov v oblaku, ki je lahko dostopna prek katerega koli spletnega brskalnika. Zdravnik lahko omogoči dostop do podatkov o IOP za pacienta, če le ta tako želi. Podatki se  lahko prenesjo v računalnik preko osebnega računalnika, mobilnega telefona in tabličnega računalnika z operacijskim sistemo Android.

več informacij o: Icare mHOME

 

Logotip Icare mHOME, povezava na spletno stran tonometri Icare Finland

Elektronska lupa HumanWare Explore 8

 

 

 

 

 

 

 

Več informacij: HumanWare Explore 8


Dolphin - Easy Reader za iOS

Je brezplačna aplikacija za branje, namenjena osebam z disleksijo ter slepim in slabovidnim.

 

Omogoča:

  • Neposredni dostop do vsebin s specializiranih spletnih knjižnic za slepe in slabovidne: Bookshare, Legimus, Vision Australia, RNIB Bookshare, Project Guthenberg in drugih.
  • Naročanje na časopise z NFB-NEWSLINE, RNIB NTNM, MTM in drugi.
  • Kopiranje besedila od koder koli v telefon in EasyReader vam ga bo prebral.
  • Branje z ušesi in očmi z odlično sinhroniziranim besedilom in zvokom.
  • Izbiro barve besedila in podlage, velikost besedila in poudarke, ki najbolj olajšajo vaše branje.
  • Popolnoma združljiv z Voiceover.
  • Brezplačen Dolphin račun, sinhronizirajte knjige in nastavitve v več napravah.

 

Več informacij o Dophin Easy Reader za iOS


Tonometri Icare - 50.000 prodanih tonometrov

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjetje Icare Finland je v času WGC 2017 (World Glaucoma congres) v Helsinkih objavilo podatek, da so od začetka prodaje tonometrov Icare v letu 2003 prodali že preko 50.000 tonometrov v preko 85 državah.

 

Povečan očesni pritisk ali glavkom je pogost povzročitelj slabovidnosti, zato je redno spremljanje IOP (intraokularnega očesnega pritiska) zelo pomembno.

 

Tonometri Icare delujejo na tehnologiji odboja lahke sondice za enkratno uporabo od roženice, pri čemer se ne potrebuje anestetika. Postopek merjenja je prijazen za pacienta, uporaba tonometra pa enostavna.  

 

Prodajni program obsega tonometre:

  • Icare TA01i: je prvi in daleč najbolj uporabljen prenosni tonometer, ki je namenjen oftalmologom, optometristom, mojstrom optikom pri vsakdanjem delu s pacienti.
  • Icare ic100: je zadnji iz družine tonometrov in je namenjen oftalmologom, optometristom, mojstrom optikom in splošnim ambulantam. Združuje nova funkcije kot so Easy Pos – indikator položaja, Easy Nav – sodoben vmesnik za barvnim zaslonom, ter možnostijo posamičnega ali rafalnega proženja.
  • Icare PRO: je namenjen uporabi v bolnišnicah ali drugih okulističnih ambulantah. Posebnost je v možnosti merjenja IOP pacientov v pokončnem ali ležečem položaju.
  • Icare HOME: tonometer namenjen pacientom, da si sami izmerijo IOP doma ali kjerkoli že so, podatki pa se kasneje prenesejo v aplikacijo Icare LINK, ki je nameščena na oftlamologovem računaniku.
  • Icare Link: programska oprema namenjena spremljanju rezultatov  pri pacientih z glavkomom.

 

Podrobnosti o tonometrih Icare


Optik Akademie

OPTIK AKADEMIE je spletni portal, ki nudi popolno okolje za izobraževanje s področja slabovidnosti. OPTIK AKADEMIE zagotavlja informacije, izobraževanje in certificiranje na dosegu roke, kjer koli že ste.

 

Portal OPTIK AKADEMIE je se stavljen iz dveh delov: informacijski del in del za usposabljanje. Informacijski del je odprt za vse, za dostop nanj ni potrebna registracija. Del za usposabljanje pa je namenjen poklicnem izobraževanju. Za dostop je potrebno najprej opraviti registracijo. Poleg brezplačnih video vsebin so na voljo izčrpne plačljive vsebine različnih strokovnjakov. Na koncu je možno opraviti izpit in pridobiti Certifikat. Vsebina OPTIK AKADEMIE je v nemškem in angleškem jeziku.

 

Poleg nemškega osrednjega združenja optikov ZVA in nemškega znanstvenega združenja za optiko in optometrijo WVAO je tudi norveško združenje optometrije NOF certificiralo video seminarje OPTIK-AKADEMIE za kontinuirane izobraževalne točke.

 

Vsebina OPTIK AKADEMIE:

  1. Blue blocking and comfort filters - filtri
  2. High addition spectacles – visoke adicije
  3. Dispensing basics for optical magnifiers - lupe
  4. Fundamental aspects of low vision services and low vision lighting - osvetlitev
  5. Fitting galilean telescopic spectacles – montaža teleksopskih očal
  6. AMD – starostna degeneracija makule (rumene pege)

 

OPTIK AKADEMIE


Schweizer - ERGO Lux MP i-mobil

Lupe so zahvaljujoč sodobni tehnologiji enostavne za uporabo tudi za starejše ljudi. 

 

Dober vid je ključni dejavnik za neodvisno življenje starejših, saj imajo le ti pogoste težave z očmi. V Nemčiji skrbnik "Kuratorium Gutes Sehen" ugotavlja, da približno 20 odstotkom starejših od 70 let očala ali kontaktne leče ne zadostujejo več. Danes obstaja široka paleta pripomočkov za vid, ki olajšajo vsakodnevna opravila. V to skupino spadajo vse bolj uporabne lupe z LED osvetlitvijo.

 

Indukcijsko polnjenje nadomešča menjavo baterij 

Čeprav nove tehnologije nudijo veliko priložnosti se starejši bojijo navidezno zapletenih opravil. Začne se že pri menjavi baterij. Odpiranje in zapiranje prostora z baterijami in pravilna namestitev baterij pogosto predstavlja težavo. Podobno je s priklopom polnilnega kabla v lupo. Nova serija lup ERGO Lux MP i-mobil te težava zmanjšajo na minimum. Lupe ERGO Lux MP i-mobil kot prve na svetu uporabljajo polnjenje vgrajene baterije s tehnologijo indukcijske zanke. Lupo se takrat, ko je ne potrebujete enostavno položi na polnilno ploščico. Ko jo zopet potrebujete je baterija polna in lupa je pripravljena na uporabo. Lupe ERGO Lux MP i-mobil so na voljo v razponu povečav med 6D (1,5x) in 56D (14x).


Govoreče ure, ki govorijo v 6 jezikih

Najava časa v šestih različnih jezikih analogno ali digitalno! Vse to v eni sami uri.

 

Švedsko podjetje Talk Tech je predstavilo govoreče ure, ki so namenjene slepim in slabovidnim in govorijo 6 jezikov (nemško, nizozemsko, špansko, francosko, italijansko in angleško). Čist in jasen zvok je dosežen z uporabo dvojnega vezja, posebej za zvok in posebej za jezik.

 

Uporabnik lahko sam:

  • izbere jezik.
  • izbere med analogno in digitalno najavo časa.
  • k najavi časa doda najavo dneva v tednu, ko je ura nastavljena na digitalno najavo časa.

 

Na voljo so tri različne ročne ure s kovinskim ohišjem in paščkom iz umetnega usnja. Na vrhu ure je kontrastna številčnica. Uro MyTime pa lahko nosite v žepu, imate obešeno okrog vratu ali pa je enostavno namestite na kovinsko podlogo, kjer vas počaka saj ima z zadnje strani vgrajen magnet. Ura MyTime ima priložene tudi slušalke ter možnost regulacije glasnosti.

 

Ure so trpežne in enostavne za uporabo.

 

Podrobnosti in izgled ur so na voljo v spletni trgovini DIOPTA.


Dolphin - orodja za dostop verzija 16

Podjetje Dolphin je pretekli mesec na trg poslalo novo verzijo orodij za dostop - programska orodja, ki slepim in slabovidnim omogočajo delo na računalniku.

 

Novosti so grafične (nov izgled kontrolne plošče), vsebinske (grupiranje sorodnih funkcij) in vsebujejo celo vrsto novih orodij.

Novosti:

  • Novi Dolphin PEN (licenca na USB ključu) – deluje brez namestitve dodatne programske opreme
  • Uporabniški profili – osebne nastavitve
  • Nov grafični vmesnik – čist, viden, enostaven za učenje
  • Novi zavihek Mediji – upravljanje z obogatenimi vsebinami na enem mestu
  • Skeniraj in beri – branje besedila iz kamere, skenerja ali namizja z enim klikom
  • Branje PDF dokumentov – uporaba Adobe Live Cursor
  • SuperNova Enterprise – podpira upravljanje na daljav

 

Vsa orodja so tudi v verziji 16 poslovenjena.

 

Dolphin orodja za dostop


HumanWare Prodigi Connect 12

Podjetje HumanWare je predstavilo novo izvedbo elektronske lupe Prodigi.

 

Prodigi Connect 12 je prenosna elektronska lupa na osnovi 12,2" tabličnega računalnika z operacijskim sistemom Android in posebnega zložljivega stojala. Upravljanje vseh funkcij je s prsti direktno po zaslonu. Za funkcijo lupa je razvita posebna aplikacija, ki ima velike in kontrastne tipke. Ostali nameščeni programi se uporabljajo v okolju Android. Možen je priklop brezžične kamere, ki se prav tako upravlja preko zaslona s kretnjami.

 

Več informacij o: HumanWare Prodigi Connect 12