Elektronski pripomočki za slepe

Elektronski pripomočki omogočajo slepim dostop do informacij in upravljanje z njimi, kaj je v današnji informacijsko intenzivni in mobilni družbi nujen pogoj za učinkovito sodelovanje. Slepim daje neodvisnost pri delu ali učenju možnost tekmovati z ostalimi in so tako pomemben del globalne informacijske družbe v kateri živimo.


Brajevi zasloni

Elektronska beležnica z brajevim zaslonom:  Braille Note Touch

 

Braille Note Touch je tablični računalnik z operacijskim sistemom Android in vgrajenim brajevim zaslonom. Na voljo je v dveh izvedenkah, z 18 in 32 celicami.

 

Braille Note Touch je idealno orodje za šolarje, dijake in študente ter aktivne, saj je orodje takoj pripravljeno za uporabo in ga imajo vedno pri sebi. Izdelajo si beležko, prejmejo ali pošljejo elektronsko pošto, vgrajen GPS modul omogoča uporabo navigacije in še mnogo več. V šoli lahko na BN Touch učitelj priklopi monitor in/ali tiskalnik in takoj vidi rezultate pisanja učenca.

 

Lastnosti:

KeySoft pogon: pogon posebej prilagojen za slepe uporabnike kjer se z enostavno navigacijo pomika po vgrajenih funkcijah: Word Processor: KeyWord -urejevalnik besedil, Email: KeyMail-elektronska pošta, Internet: KeyWeb-internet, Contacts: KeyList-imenik/kontakti, Planner: KeyPlan-opravila, File Manager: KeyFiles-raziskovalec, Calculator: KeyCalc-kalkulator, VictorReader-Daisy predvajalnik zvočnih knjig, Play Store

 

Pisanje: piše se lahko preko vgrajene brajeve tipkovnice ali preko virtualne tipkovnice - direktno na zaslon, kar predstavlja najbolj naraven način tipkanja

  • Takojšnja kalibracija - skoraj tako hitro, kot tipkanje z 10 prsti na tipkovnici.
  • Virtualna tipkovnica najde prste med tipkanjem.
  • Minimalno gibanje prstov in uporaba moči za vnašanje besedila.
  • Znane bližnjice na tipkovnici za učinkovito izpolnjevanje nalog.
  • Pisanje je popolnoma tiho in uporabno povsod.

 

Vseh deset prstov se položi na zaslon, aparat kalibrira položaj prstov in z rahlim vibriranjem sporoči zaznavo položaja vseh deset prstov. Že naslednji trenutek je mogoče na zaslon pisati.

 

Delo za računalnikom: vgrajen operacijski sistem Android omogoča uporabo vseh aplikacij, ki so na voljo v Google Play.


HumanWare Braillinat 2


easytime

 

esytime je nova naprava , ki združuje funkcije elektronske beležnice, brajevega zaslona in osebnega računalnika v enem kosu. esytime vsebuje 32 celični brajev zaslon, 10 tipkovno brajevo tipkovnico, 2 upravljalni palici in 8 funkcijskih tipk. Najpomembnejša pa je nova patentirana taktilna navigacija.


Uporabite easytime optične senzorje in taktilni pomik prstov: pomik naprej, obrni brajev zaslon, pomik in postavitev kurzorja in potrditev izbire menija. Vse to brez da bi odmaknili roke od brajevega zaslona, lahko pa seveda izberete klasično upravljanje.

 

Na esytime je nameščen Windows 7, namestite še vaš priljubljeni bralnik zaslonske slike ter gonilnike za ostale zunanje enote in aparat je pripravljen za delo. Pozabite na težave z neskladno programsko opremo. Brskajte po internet ali prebirajte elektronsko pošto, saj ima easytime vgrajeno Wi-Fi povezavo.

 

easytime ima mesta za priklop monitorja, tiskalnika ali druge zunanje opreme.

 

Teža esytime je samo 1,2 kg.

Download
Prospekt Eurobraille EasyTime
Esytime.pdf
Adobe Acrobat Document 812.7 KB

Brajev zaslon Eurobraille esys

Eurobraille Esyslight

 

Brajev zaslon Esyslight je 40 celični. Namenjen je slepim za delo z računalnikom. 

 

 

Brajevi zasloni Esyslight se na računalnik povezujejo preko USB priklopa ali preko brezžične povezave Bluetooth. Za delo z računalnmikom uporabnik potrebuje posebno programsko opremo - bralnik zaslonske slike (Dolphin SUperNova ali podobno). Brajev zaslon Esyslight ima vgrajene aplikaciji knjižnica (kamor se shranjuje besedila) in orodja, ki služi upravljanju nastavitev brajevega zaslona.

Download
Prospekt Eurobraille EasyLight
esyslight.pdf
Adobe Acrobat Document 900.2 KB

Brajevi zasloni Eurobraille esys

Eurobraille Esys

 

Barajevi zasloni Esys so namenjeni aktivni populaciji. Poleg brajevih celic je vgrajena brajeva tipkovnica, ki služi pisanju, brajev zaslon pa ima vgrajen tudi notranji spomin. Izbira se lahko med vrsticami s 12, 24, 40, 64 in 80  celicami.

 

Brajevi zasloni Esys se na računalnik povezujejo preko USB priklopa ali preko brezžične povezave Bluetooth. Bluetooth povezava služi tudi za povezavo s paemtnimi telefoni. Torej, Esys služi slepim za delo z računalnikom in/ali za komunikacijo s telefonom. Za delo z računalnmikom uporabnik potrebuje posebno programsko opremo - bralnik zaslonske slike (Dolphin SUperNova ali podobno). Brajev zaslon Esys ima vgrajene aplikacije kot so beležka, rokovnik, alarm, kalkulator. 

 

Za branje knjig iz spomina oz. za upravljanje z vgrajenimi aplikacijami Esys ni potrebno priključiti na računalnik. Deluje samostojno, saj ima vgrajeno lastno napajanje.

 

Download
Prospekt Eurobraille Easys12
Esys12.pdf
Adobe Acrobat Document 933.6 KB
Download
Prospekt Eurobraille Easys24
Esys24.pdf
Adobe Acrobat Document 750.1 KB
Download
Prospekt Eurobraille Easys40
Esys40.pdf
Adobe Acrobat Document 963.1 KB
Download
Prospekt Eurobraille Easys64
Esys64 .pdf
Adobe Acrobat Document 1.1 MB
Download
Prospekt Eurobraille Easys80
Esys80.pdf
Adobe Acrobat Document 2.2 MB

Brajevi tiskalniki