Icare mHOME

Tonometer Icare HOME je namenjen domači uporabi

Icare® mHOME nudi zdravstvenim delavcem boljši pregled nad spremembami stanja IOP pri bolnikih z glavkomom.

 

Novi, inovativni Icare mHOME nudi prilagojena, vizualna orodja za spremljanje bolnikovega IOP. Podatki so shranjeni v bazo podatkov v oblaku, ki je lahko dostopna prek katerega koli spletnega brskalnika. Zdravnik lahko omogoči dostop do podatkov o IOP za pacienta, če le ta tako želi. Podatki se  lahko prenesjo v računalnik preko osebnega računalnika, mobilnega telefona in tabličnega računalnika z operacijskim sistemo Android.

več informacij o: Icare mHOME

 

Logotip Icare mHOME, povezava na spletno stran tonometri Icare Finland

Dolphin - Easy Reader za iOS

Je brezplačna aplikacija za branje, namenjena osebam z disleksijo ter slepim in slabovidnim.

 

Omogoča:

 • Neposredni dostop do vsebin s specializiranih spletnih knjižnic za slepe in slabovidne: Bookshare, Legimus, Vision Australia, RNIB Bookshare, Project Guthenberg in drugih.
 • Naročanje na časopise z NFB-NEWSLINE, RNIB NTNM, MTM in drugi.
 • Kopiranje besedila od koder koli v telefon in EasyReader vam ga bo prebral.
 • Branje z ušesi in očmi z odlično sinhroniziranim besedilom in zvokom.
 • Izbiro barve besedila in podlage, velikost besedila in poudarke, ki najbolj olajšajo vaše branje.
 • Popolnoma združljiv z Voiceover.
 • Brezplačen Dolphin račun, sinhronizirajte knjige in nastavitve v več napravah.

 

Več informacij o Dophin Easy Reader za iOS


Tonometri Icare - 50.000 prodanih tonometrov

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjetje Icare Finland je v času WGC 2017 (World Glaucoma congres) v Helsinkih objavilo podatek, da so od začetka prodaje tonometrov Icare v letu 2003 prodali že preko 50.000 tonometrov v preko 85 državah.

 

Povečan očesni pritisk ali glavkom je pogost povzročitelj slabovidnosti, zato je redno spremljanje IOP (intraokularnega očesnega pritiska) zelo pomembno.

 

Tonometri Icare delujejo na tehnologiji odboja lahke sondice za enkratno uporabo od roženice, pri čemer se ne potrebuje anestetika. Postopek merjenja je prijazen za pacienta, uporaba tonometra pa enostavna.  

 

Prodajni program obsega tonometre:

 • Icare TA01i: je prvi in daleč najbolj uporabljen prenosni tonometer, ki je namenjen oftalmologom, optometristom, mojstrom optikom pri vsakdanjem delu s pacienti.
 • Icare ic100: je zadnji iz družine tonometrov in je namenjen oftalmologom, optometristom, mojstrom optikom in splošnim ambulantam. Združuje nova funkcije kot so Easy Pos – indikator položaja, Easy Nav – sodoben vmesnik za barvnim zaslonom, ter možnostijo posamičnega ali rafalnega proženja.
 • Icare PRO: je namenjen uporabi v bolnišnicah ali drugih okulističnih ambulantah. Posebnost je v možnosti merjenja IOP pacientov v pokončnem ali ležečem položaju.
 • Icare HOME: tonometer namenjen pacientom, da si sami izmerijo IOP doma ali kjerkoli že so, podatki pa se kasneje prenesejo v aplikacijo Icare LINK, ki je nameščena na oftlamologovem računaniku.
 • Icare Link: programska oprema namenjena spremljanju rezultatov  pri pacientih z glavkomom.

 

Podrobnosti o tonometrih Icare


Optik Akademie

OPTIK AKADEMIE je spletni portal, ki nudi popolno okolje za izobraževanje s področja slabovidnosti. OPTIK AKADEMIE zagotavlja informacije, izobraževanje in certificiranje na dosegu roke, kjer koli že ste.

 

Portal OPTIK AKADEMIE je se stavljen iz dveh delov: informacijski del in del za usposabljanje. Informacijski del je odprt za vse, za dostop nanj ni potrebna registracija. Del za usposabljanje pa je namenjen poklicnem izobraževanju. Za dostop je potrebno najprej opraviti registracijo. Poleg brezplačnih video vsebin so na voljo izčrpne plačljive vsebine različnih strokovnjakov. Na koncu je možno opraviti izpit in pridobiti Certifikat. Vsebina OPTIK AKADEMIE je v nemškem in angleškem jeziku.

 

Poleg nemškega osrednjega združenja optikov ZVA in nemškega znanstvenega združenja za optiko in optometrijo WVAO je tudi norveško združenje optometrije NOF certificiralo video seminarje OPTIK-AKADEMIE za kontinuirane izobraževalne točke.

 

Vsebina OPTIK AKADEMIE:

 1. Blue blocking and comfort filters - filtri
 2. High addition spectacles – visoke adicije
 3. Dispensing basics for optical magnifiers - lupe
 4. Fundamental aspects of low vision services and low vision lighting - osvetlitev
 5. Fitting galilean telescopic spectacles – montaža teleksopskih očal
 6. AMD – starostna degeneracija makule (rumene pege)

 

OPTIK AKADEMIE


Schweizer - ERGO Lux MP i-mobil

Lupe so zahvaljujoč sodobni tehnologiji enostavne za uporabo tudi za starejše ljudi. 

 

Dober vid je ključni dejavnik za neodvisno življenje starejših, saj imajo le ti pogoste težave z očmi. V Nemčiji skrbnik "Kuratorium Gutes Sehen" ugotavlja, da približno 20 odstotkom starejših od 70 let očala ali kontaktne leče ne zadostujejo več. Danes obstaja široka paleta pripomočkov za vid, ki olajšajo vsakodnevna opravila. V to skupino spadajo vse bolj uporabne lupe z LED osvetlitvijo.

 

Indukcijsko polnjenje nadomešča menjavo baterij 

Čeprav nove tehnologije nudijo veliko priložnosti se starejši bojijo navidezno zapletenih opravil. Začne se že pri menjavi baterij. Odpiranje in zapiranje prostora z baterijami in pravilna namestitev baterij pogosto predstavlja težavo. Podobno je s priklopom polnilnega kabla v lupo. Nova serija lup ERGO Lux MP i-mobil te težava zmanjšajo na minimum. Lupe ERGO Lux MP i-mobil kot prve na svetu uporabljajo polnjenje vgrajene baterije s tehnologijo indukcijske zanke. Lupo se takrat, ko je ne potrebujete enostavno položi na polnilno ploščico. Ko jo zopet potrebujete je baterija polna in lupa je pripravljena na uporabo. Lupe ERGO Lux MP i-mobil so na voljo v razponu povečav med 6D (1,5x) in 56D (14x).


Govoreče ure, ki govorijo v 6 jezikih

Najava časa v šestih različnih jezikih analogno ali digitalno! Vse to v eni sami uri.

 

Švedsko podjetje Talk Tech je predstavilo govoreče ure, ki so namenjene slepim in slabovidnim in govorijo 6 jezikov (nemško, nizozemsko, špansko, francosko, italijansko in angleško). Čist in jasen zvok je dosežen z uporabo dvojnega vezja, posebej za zvok in posebej za jezik.

 

Uporabnik lahko sam:

 • izbere jezik.
 • izbere med analogno in digitalno najavo časa.
 • k najavi časa doda najavo dneva v tednu, ko je ura nastavljena na digitalno najavo časa.

 

Na voljo so tri različne ročne ure s kovinskim ohišjem in paščkom iz umetnega usnja. Na vrhu ure je kontrastna številčnica. Uro MyTime pa lahko nosite v žepu, imate obešeno okrog vratu ali pa je enostavno namestite na kovinsko podlogo, kjer vas počaka saj ima z zadnje strani vgrajen magnet. Ura MyTime ima priložene tudi slušalke ter možnost regulacije glasnosti.

 

Ure so trpežne in enostavne za uporabo.

 

Podrobnosti in izgled ur so na voljo v spletni trgovini DIOPTA.


Dolphin - orodja za dostop verzija 16

Podjetje Dolphin je pretekli mesec na trg poslalo novo verzijo orodij za dostop - programska orodja, ki slepim in slabovidnim omogočajo delo na računalniku.

 

Novosti so grafične (nov izgled kontrolne plošče), vsebinske (grupiranje sorodnih funkcij) in vsebujejo celo vrsto novih orodij.

Novosti:

 • Novi Dolphin PEN (licenca na USB ključu) – deluje brez namestitve dodatne programske opreme
 • Uporabniški profili – osebne nastavitve
 • Nov grafični vmesnik – čist, viden, enostaven za učenje
 • Novi zavihek Mediji – upravljanje z obogatenimi vsebinami na enem mestu
 • Skeniraj in beri – branje besedila iz kamere, skenerja ali namizja z enim klikom
 • Branje PDF dokumentov – uporaba Adobe Live Cursor
 • SuperNova Enterprise – podpira upravljanje na daljav

 

Vsa orodja so tudi v verziji 16 poslovenjena.

 

Dolphin orodja za dostop


HumanWare Prodigi Connect 12

Podjetje HumanWare je predstavilo novo izvedbo elektronske lupe Prodigi.

 

Prodigi Connect 12 je prenosna elektronska lupa na osnovi 12,2" tabličnega računalnika z operacijskim sistemom Android in posebnega zložljivega stojala. Upravljanje vseh funkcij je s prsti direktno po zaslonu. Za funkcijo lupa je razvita posebna aplikacija, ki ima velike in kontrastne tipke. Ostali nameščeni programi se uporabljajo v okolju Android. Možen je priklop brezžične kamere, ki se prav tako upravlja preko zaslona s kretnjami.

 

Več informacij o: HumanWare Prodigi Connect 12


HumanWare Braile Note Touch

Podjetje HumanWare je na trg poslalo naslednjo (četrto) generacijo elektronske beležnice Braille Note.

 

BN Touch je tablični računalnik z operacijskim sistemom Android in vgrajeno brajevo vrstico (18 ali 32 celic).

Osnova BN Touch je Key Soft pogon, ki je prilagojen slepim uporabnikom in je enostaven za uporabo.

V napravo se "piše" preko vgrajene brajeve tipkovnice, ki jo uporabnik lahko sname in "piše" direktno na zaslon. Na zaslon položi vseh deset prstov, aparat v nekaj trenutkih z vibriranjem da signal, da je kalibracija opravljena in potem uporabnik začne pisati s prsti direktno na zaslon.

BN Touch omogoča uporabo vseh aplikacij, ki so na voljo v Google Play.

 

Več informacij o: HumanWare BN Touch


DIOPTA Vision news 2016

Po dveh letih je napočil čas za predstavitev novosti s področja tehničnih pripomočkov in programske opreme za slepe, slabovidne in dislektike. 

Dogodek se bo odvijal v torek 15. novembra 2016 v M hotelu, Dimičeva ulica 4 v Ljubljani.

 

Vabljeni!

 

Več informacij o dogodku in povezava na direktni prenos (ob 10. uri).


Elektronska lupa Schweizer eMag 70 HD

Podjetje A. Schweizer je dodalo novega člana v svojo eMag družino. eMag 70 HD nadomešča sedanji eMag 70. eMag 70 HD združuje udobje z večjim zaslonom (7) s širokim vidnim poljem in visoko natančnost barv za kristalno jasno sliko  in edinstveno vrtljivo kamero, ki je uporabna za bližino, za daljavo in deluje kot ogledalo.

eMag 70 HD je povezljiv z računalnikom preko USB kabla za prenos shranjenih slik.

 

Več informacij o eMag 70 HD


N O V O - spletna trgovina

Z današnjim dnem smo v svet spravili našo spletno trgovino.

 

V njej lahko ponudimo tehnične pripomočke in programsko opremo za slepe, slabovidne in dislektike, ki omogočajo branje, pisanje in upravljanje z informacijami.

 

V času, ki ga živimo je svet prepreden z informacijami in tehnologijo, ki je na voljo za dostop do le teh. S pomočjo različnih pripomočkov je branje in dostop do informacij omogočeno vsem, najsi bo to z vidom, tipom ali sluhom. 

 

Pri nas najdete:

 • lupe različnih vrst, oblik in povečav.
 • programsko opremo za dostop do svetovnega spleta.
 • programsko opremo za alternativne oblike (povečan tisk, brajica, zvok).
 • elektronski pripomočki za slabovidne - elektronske lupe
 • pomagala kot so bralne table, luči in tipkovnice prilagojene slabovidnim.
 • Strojni in programski predvajalniki zvočćnih knjig.

Prenekateri poklic potrebuje povečano sliko. Za njih je na voljo vrsta tehničnih lup.

 

Spletna trgovina je dostopna s klikom na sliko.


Elektronska lupa Schweizer eMag 150HD

Le po nekaj mesecih je dobila elektronska lupa Schweizer eMag 120HD naslednika z nekaj večjim zaslonom. eMag 150HD ima zaslon velikosti 15" (38 cm) ter na račun večjega zaslona drugačno razmerje razpona povečave, ki je sedaj 2,3x do 31x. Kamera na vrhu zaslona ima povečavo 1,25 do 3x in služi da lupa deluje kot ogledalo.

 

Možnost uporabe funkcije Color boost omogoča ogled barvne slike v poudarjenih barvah. Slika na zaslonu je bolj kontrastna.

 

eMag 150HD je zložljiva elektronska lupa, ki ima možnost napajanja preklo električnega omrežja ali vgrajene baterije - opcija (avtonomija je približno 3,5 ure). Pri branju je lahko v pomoč bralna mizica - opcija.

Več informacij o Schweizer eMag 150HD

 


Dolphin SuperNova Magnifier in Dolphin SuperNova Magnifier & Speach v Slovenščini

Dolphin SuperNova Magnifier (povečevalnik zaslonske slike) in Dolphin SuperNova Magnifier & Speach (povečevalnik zaslonske slike z govorno podporo) V15 je od sedaj na voljo s slovenskim menijem. Verzija 15 je popolnoma prilagojena za operacijski sistem Windows 10 in odlično deluje tudi na naparavh z zasloni na dotik (tablični računalnik).

 

Obe programski orodji sta prvi orodji namenjeni slabovidnim, ki sta v slovenskem jeziku. SuperNova vsebujeta tri govorne sinteze (Angleška, Nemška in Češka). Slovensko govorno sintezo je možno vključiti s pridobitvijo posebne licence.

 

Za kupce v Sloveniji je dobavljiva enouporabniška licenca z možnostjo treh aktivacij in dodatna licenca PEN (prenosna licenca), ki je na USB ključu.

Prav tako je preveden zavihek Bookshelf - Knjižna polica, ki je dodatek k obema orodjema in kjer so na voljo dodatna orodja za delo z besedili: Skeniraj in beri, Knjige, Novice, Radio, Podkasti.


Nov tonometer iCare ic100

Podjetje iCare Finland je predstavilo nov tonometer z oznak ic100. Tonometer deluje na principu odboja lahke sondice od roženice. Za merjenje se ne potrebuje anestetik, postopek je hiter natančen in ne zahteva posebnih spretnosti. Nov dizajn in uporabniški umesnik prinašata merjenje očesnega pritiska na nov nivo.

 

Icare® ic100 novosti:

 • Icare® AMS: samodejno zaporedje merjenja. Ob pritisku na gumb merjenje v seriji ali posamezen pritisk na gumb.
 • Icare® EasyNav: napreden navigacijski vmesnik.
 • Icare® EasyPos: inteligentni pomočnik za pravilen položaj tonometra.

Več informacij o ic100


Nov pameten medicinski pripomoček za Ambliopijo - leno oko

Nič več pokrivanja lenega očesa z obliži.

 

Vidi pametna očala so namenjena otrokom nekje od tretjega leta starosti dalje. "Pokrivanje" očesa se izvede s pomočjo tekočih kristalov. Pokriva se eno ali drugo oko v različnih časovnih intervalih, ki ji določi oftalmolog. V očalih je vgrajena individualna korekcija.

 

Več informacij najdete na tej povezavi.


Dolphin - nova spletna stran

Podjetje Dolphin Assistive technology (www.yourdolphin.com) je danes pognalo prenovljene spletne strani. Narejene so v moderni obliki in zelo pregledne vse pa z namenom enostavnega in preglednega dostopa za slepe, slabovidne, osebe z disleksijo in starejše osebe, ki potrebujejo podporne tehnologije. Spletne strani so v Angleškem jeziku. Meni ima naslednje elemente:

 • Home (prva stran), kjer so programska orodja predstavljena v skupinah glede na uporabnik.
 • Products (izdelki), kjer so predstavljena posamezna programska orodja ter njihove značilnosti.
 • Help & Support (pomoč uporabnikom), kjer je dostop do video predstavitev in vadnic, navodila za uporabo, navodila za nastavitve, dostop do preizkusnih različic in posodbitev.
 • News & Events (novice in dogodki), kjer najdete novice, podatke o sejmih in razstavah kjer se predstavlja podjetje Dolphin, ter različnih izobraževanjih.
 • Contact Us (kontakt), kjer najdete kontaktne informacije za podpora, distributerjih programske opreme s kontaktnimi podatki, kontaktni obrazec in kje se podjetje Dolphin nahaja.

Na dnu spletnih strani pa so povezave na družabna spletna omrežja, kjer lahko spremljate aktivnosti podjetja Dolphin.


175 let podjetja A. Schweizer

Zgodovina podjetja Schweizer je stara 175 let. Ustanovljeno je bilo leta 1840 in je še danes eno najstarejši podjetij upravljano s strani  lastnikov na področju očesne optike.

 

Podjetje Schweizer je vodilni ponudnik rešitev za slabovidne. Trdno je zasidrano kot “Der LowVision-Spezialist" (specialist za slabovidne) in ima velik mednarodni ugled. Največ proizvodov je namenjenih ljudem katerim očala ali kontaktne leče na pomagajo več. Proizvodi pomagajo slabovidnim lažje opravljanje vsakodnevnih opravil in da uživajo boljšo kvaliteto življenja.

 

Že preko 15 let pa so pripomočki za slabovidne podjetja Schweizer na voljo tudi v Sloveniji.

 

Download
Priložnostna brošura ob 175 letnici podjetja Schweizer
SCHWEIZER_ Celebrating 175 years.pdf
Adobe Acrobat Document 3.9 MB

Schweizer ERGO Lux MP mobil - pravokotne lupe

Pravkar so na trg prispele 3 nove lupe iz serije ERGO Lux MP mobile. Celotna kolekcija sedaj obsega 17 lup v 11 različnih povečavah in z tremi barvami svetlobe.

Vse nove lupe so pravokotne in sicer 2 lupi z lečo 8D / 100x75 mm (za levičarje in desničarje) in lupa 10D / 75x50 mm.

Skupno je sedaj na voljo 5 lup z pravokotnimi lečami.

Več informacij ERGO Lux MP mobil


Elektronska lupa - Schweizer eMag 120 HD

Podjetje A. Schweizer je predstavilo novost na področju elektronskih lup - prenosno elektronsko lupo Schweizer eMag 120 HD.

eMag 120 HD je zložljiva prenosna elektronska lupa malo večja kot prenosni računalnik. Zaslon ima diagonalo 12" (30,50 cm). Nanj se projecira slika iz HD kamere. eMag 120 HD ima vse funkcije običajne elektronske lupe za slabovidne (nastavitev povečave, izbira kontratstne ali foto slike, zamrznitev slike, bralne črte in zaslonke,...). Sliko na zaslonu je mogoče zamrzniti in shraniti na SD spominsko kartico (opcija). Te slike pa je možno kasneje projecirati na zaslonu. Napajanje je lahko preko električne vtičnice ali vgrajene baterije (opcija). Bere se s pomočjo bralne mizice (opcija).  

Več informacij eMag 120 HD