Gradivo


DIOPTA Vision News 2019

 

Naš bienalni dogodek predstavitve tehničnih pripomočkov in programske opreme za slepe, slabovidne in osebe z disleksijo je bil tokrat po treh letih, kajti v letu 2018 ni bilo večjih novosti, zato pa se je v letošnjem letu nabrala vrsta zanimivih in zelo uporabnih novitet.

 

Predstavitev novosti je potekala v dveh skupinah (prva skupina ob 10h in druga ob 15h) ob 16.45 pa smo gostili še mlade oftalmologe iz cele Slovenije. Mladi oftalmologi pod vodstvom dr. Helene Haskaj so pokazali interes da pridobijo nove informacije s področja slepote in slabovidnosti. Zaposleni iz CRSS (Center za rehabilitacijo slepih in slabovidnih) so predstavili namen in svoje dejavnosti, mi pa smo jim predstavili širok asortiman pripomočkov od optičnih do elektronskih, ter programske opreme. Zadnji del pa je bila delavnica z naslovom Principi predpisovanja pripomočkov za slabovidne, ki jo je vodil optometrist dr. Matjaž Mihelčič.

 


Predstavljene novosti za slabovidne:

 

Elektronski lupi HumanWare Reveal 16 in Reveal 16i

HumanWare je naredil odlično prenosno zložljivo elektronsko lupo s kamero za bližino in daljavo – Reveal 16. Velikost zaslona je 15,6" (39,6 cm), razpon povečave pa med 1,0x in 45,0x. Možna je nastavitev barvnih kontrastov ter zamrznitev fokusa (uporabno pri pisanju). Reveal 16 je dobavljiv z bralno miizico in polnilno baterijo. Reveal 16 je odličen pripomoček za šolarje, ki se selijo iz razreda v razred in jim ob vgrajeni bateriji ni potrebno venomer iskati in priklapljati na električno omrežje. V kompletu je tudi torba, ki olajša prenašanje.

 

Reveal 16i pa je nadgradnja lupe Revel 16. Na prvi pogled skoraj identična ko pa pogledamo pobliže ima Reveal 16i s sprednje strani vgrajene zvočnike, zaslon občutljiv na dotik, mikrofon in na vrhu ekrana spletno kamero. Na desni strani je USB vhod, z zadnje strani pa je dodaten USB vhod ter HDMI priklop za priklop na TV aparat ali projektor. Reveal 16i se lahko preko WiFi-ja poveže na internet. Preko brezžične povezave Bluetooth lahko priklopimo zunanjo BT tipkovnico in/ali miško. Poleg kamere za živo sliko je dodatna kamera za OCR (optično razpoznavanje znakov), ki služi modulu Prodigi. Dodatna tipka s sprednje strani omogoča preklop med živo sliko in vmesnikom Prodigi, ki omogoča lažje branje skeniranega besedila saj je le to elektronsko obdelano z vgrajeno programsko opremo. Skenirane dokumente lahko dodatno organiziramo (po mapah), izbrišemo ali pošljemo naprej. Modul Prodigi ima tudi aplikacijo Kalkulator. Ko pa se zaslona dotaknemo s petimi prsti naenkrat postane zaslon tablični računalnik z operacijskim sistemom Android. Na tabličnem računalniku pa lahko uporabljamo vse aplikacije iz Google Play Store.

zložljiva prenosna elektronska lupa s kamero za daljavo Reveal 16 in Reveal 16i
zložljiva prenosna elektronska lupa s kamero za daljavo Reveal 16 in Reveal 16i
Download
Prospekt Reveal 16
REVEAL-16.pdf
Adobe Acrobat Document 4.6 MB
Download
Prospekt Reveal 16i
REVEAL-16i.pdf
Adobe Acrobat Document 982.7 KB

 

Prenosna elektronska lupa HumanWare Explore 8

Explore 8 (zaslon z diagonalo 8"; 20 cm) je lupa, ki je namenjena malo manj zahtevnim uporabnikom ali kot drugi pripomočke saj je prenosna. Povečava do 30x se lahko nastavi s tipkama + in - , ki sta pod zalonom ali kar na zaslonu, saj je le ta občutljiv na dotik. Preko menijev lahko upravljamo s kontrastno umetno sliko, privzeto nastavitvijo povečave, bralno črto ali zaslonko, jeziki menija (Slovenski meniji so v pripravi), in upravljanje z galerijo v kateri so shranjen slike iz zaslona. Explore 8 ima vgrajeno tudi kamero za daljavo. Lupo pa je mogoče preko HDMI priklopa povezati tudi z TV aparatom – pomeni da lupo peljemo po besedilu, slika pa je na TV ekranu.

Prenosna elektronska lupa Explore 8
Prenosna elektronska lupa Explore 8
Download
Prospekt Explore 8
brochure_explore 8.pdf
Adobe Acrobat Document 4.8 MB

 

Predstavljene novosti za slepe:

 

Računalnik za slepe z vgrajenim brajevim zaslonom in operacijskim sistemom Windows Eurobraille esytime

Francosko podjetje Eurobraille, ki proizvaja brajeve zaslone z 12, 24, 40 in 80 celicami se je lotilo proizvodnje računalnika za slepe. Že prej omenjeni brajevi zasloni delujejo tako, da so žično ali brezžično povezani navadno z običajnim prenosnim računalnikom. Vez med računalnikom in brajevim zaslonom pa predstavlja posebna programska oprema  - bralnik zaslonske slike.

 

Eurobraille esytime pa je samostojna enota, ki tehta 1,2 kg in vključuje: računalnik z brajevim zaslonom z 32 celicami in brajevo tipkovnico (brez monitorja). easytime je povezljiv z internetom preko WiFi-ja ali preko kabla. Nanj pa je mogoče priklopiti vse od zunanje tipkovnice, tiskalnika, monitor ali projektor. Operacijski sistem Windows 10 je nameščen, uporabnik pa si po lastni izbiri namesti še bralnik zaslonske slike. Avtonomija baterije je 8 oziroma 13 ur. Uporabnik lahko dela z vsemi Windows kompatibilnimi programi ali pa uporablja posebej razvit programski vmesnik Easy Suite z različnimi moduli (za urejanje dokumentov, kalkulator, beležka, organizator datotek, modul za zapisovanje matematičnih znakov ter predvajalnik zvočnih knjig).

računalnik za slepe z brajevim zaslonom in brajevo tipkovnico ter operacijskim sistemom Windows 10
računalnik za slepe z brajevim zaslonom in brajevo tipkovnico ter operacijskim sistemom Windows 10
Download
Prospekt Eurobraille esytime
esytime-series-EN.pdf
Adobe Acrobat Document 247.6 KB

 

Elektronska beležnica z zaslonom na dotik in brajevim zaslonom ter operacijskim sistemom Android HumanWare Braille Note Touch+

 

Predhodnik Braille Note Touch je bil sicer predstavljen že pred 3 leti, vendar ima Braille Note Touch+ močno izboljšano odzivnost (hitrejši procesor in izboljšana programska oprema), po velikosti pa je tudi nekaj manjši in lažji od predhodnika. Posebnost Braille Note Touch+ je v tem, da se v aparat »piše« ali na posebno brajevo tipkovnico, ki je položena preko zaslona na dotik ali pa direktno na zaslon občutljiv na dotik. Ko se položi na zaslon vseh 10 prstov, aparat položaj kalibrira in pisanje se lahko začne. Operacijski sistem Android omogoča uporabo vseh programov, ki so na voljo v Google Play Store. Braille Note Touch+ pa ima tudi poseben modul, kjer je enostavno delo in upravljanje z aplikacijami kot so urejevlnik besedil, elektronska pošta, internetni brskalnik, kontakti, kalkulator, Daisy predvajalnik zvočnih knjig,…). Teža naprave je samo 900 gramov.

elektronska beležnica z zaslonom občutljivim na dotik in brajevo vrstico ter operacijskim sistemom Android
elektronska beležnica z zaslonom občutljivim na dotik in brajevo vrstico ter operacijskim sistemom Android
Download
Prospekt BN Touch+
Brochure_BN-TOUCH-PLus.pdf
Adobe Acrobat Document 5.8 MB

 

Programska oprema za slepe in slabovidne Dolphin:

 

Tekočim izdajam programske opreme podjetja Dolphin za slepe (bralnik zaslonske slike) in slabovidne (povečevalnik zaslonske slike) sledijo tudi poslovenjene različice. Zadnja verzija je s številko 18.04 in ima vrsto izboljšav preteklih različic ter boljše in hitrejše delovanje na vseh računalnikih z operacijskim sistemom Windows 10. Braille Note Touch je na voljo z 18 ali 32 celični brajevim zaslonom. Poudarki: programska oprema deluje tudi na napravah z zaslonom občutljivim na dotik, za šolarje je zelo uporabna povezljivost z učiteljevim računalnikom in/ali s pametno tablo.  Programska oprema omogoča delovanje na več zaslonih hkrati, kjer je lahko slika razpotegnjena preko več zaslonov ali pa je na vsakem zaslonu posebej drugačna slika. Še to: vso programsko opremo je možno tudi testirati na lastnem računalniku.

 

delo na računalniku, kjer je pol slike povečane ter prikaz tipkovnice z večjimi in kontrastnimi črkami
Uporaba SuperNova Magnifier - povečevalnik zaslonske slike

 

Oprema primerna za osebe z disleksijo

Elektronske lupe in programska oprema za slabovidne so lahko v veliko pomoč tudi osebam z disleksijo. Osebe z disleksijo sicer ne potrebujejo velike povečave, boljši kontrast, oblika črk (font) ter barva ozadja in barva črk pa jim olajša branje. Pri programski opremi je v pomoč lahko tudi govorna podpora (govorna sinteza), saj bralec lahko istočasno ko bere besedilo na zaslonu, besedilo tudi sliši.

 

Za osebe z disleksijo se priporočajo fonti Sans serif, barva ozadja je pastelna, večji pa naj bo tudi razmik med vrsticami.


Video posnetek popoldanske prezentacije


Download
DIOPTA Vision news 2019 - diaprojekcija predstavitve
DIOPTA VN2019.ppsx
Microsoft Power Point Presentation 2.6 MB

Partnerji: